Skip to main content

Korábbi cikkünkben azt boncolgattuk, hogy milyen nagy kihívás napjainkban a fluktuáció növekedése az IT munkaerő-piacon, illetve hogy a munkaerő-kölcsönzés egyfajta megoldást jelenthet a problémára. De mit sem ér ez a megoldás, ha a kölcsönbe adó szervezet is a stabilitás megőrzésével, fluktuációval küzd. Fontos kérdés, hogy mit tehet egy munkaerő-kölcsönző szervezet ezen a téren, hiszen megfelelő IT szakember megtalálását követően az ő megtartásuk lehet az üzleti siker és a bizalom egyik kulcsa.

Kérdezz és értsd meg!

Vajon mi motiválja munkatársainkat? Hogyan érjük el, hogy lojálisak legyenek, hosszú távon velünk maradjanak? Minél pontosabb válaszaink vannak a fenti kérdésekre, annál biztosabb alapokat adhatunk cégünk employee engagementjének.

Természetesen vannak kézenfekvő válaszok, az általános motivátorok, amelyek minden munkavállaló esetén egyértelműen számítanak. Ilyen például a munkabér, illetve ennek transzparens növelése, a béren kívüli juttatások köre, vagy akár a modern munkahelyi környezet. Ezek azonban ma már szinte minden munkáltatónál evidens módon jelen vannak, nem jelentenek igazán nagy megtartó erőt.

Érdemes folyamatosan monitorozni, „mire vágynak”, mit hiányolnak, vagy éppen mivel okoztunk örömteli élményt, esetleg bosszúságot a velünk dolgozó IT szakemberek számára. Ennek a kutakodásnak kézenfekvő eszközei az anonim felmérések, melyekkel rendszeres időközönként megkeresi a HR a munkavállalókat. Sok hasznos információt nyerünk ezekből, de tapasztalatunk szerint hátulütőik is vannak: gyakran előfordul, hogy valaki nem hisz az anonimitásban, így nem ad őszinte válaszokat, esetleg korábbi jelzései hatására nem észlelt változást, ezért érdektelen a felméréssel kapcsolatban, nem ad valódi válaszokat, terhesnek érzi, hogy ismétlődően töltögetnie kell egy felületet, ezért „lázadó” módban válaszol.

Fenti kérdések és a tapasztalatok azt erősítették bennünk, hogy a személyes kapcsolattartás, a valódi személyre szabott törődés elengedhetetlen, egyben az eredményesség garanciája engagement szempontból.

Nyújts megoldást!

A munkaerő-kölcsönzés területén is kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy minden munkatársunk neki szóló támogatást, problémáira pedig megoldásokat kapjon. Ebben a foglalkoztatási formában ugyanis az alkalmazott ideje jelentős részét a kölcsönbe vevő cégnél tölti, ugyanakkor a kölcsönzési szolgáltatás stabilitása érdekében a munkatársakkal való törődés létfontosságú. Az UC Hire Lab employee engagement céljainak elérése érdekében saját Team Lead rendszert működtet. A szakmai feladatok vezetői támogatása a kölcsönbe vevő cégnél zajlik, az általunk megbízott Team Lead-ek elsősorban engagement tevékenységet látnak el.

Munkatársaink számára rendszeres 1on1, vagy akár adhoc beszélgetés keretében adott a lehetőség, hogy aktuális problémáikat, kéréseiket, kérdéseiket megosszák Team Leadjükkel, aki a megoldás érdekében mindent elkövet. A Team Lead maga is contractorként dolgozik a megbízónál, azaz megfelelő helyismerettel, kapcsolati tőkével rendelkezik, és nem utolsó sorban a megbízó által is elfogadott, megbecsült kolléga. Amennyiben saját hatáskörben nem eredményes, fordulhat az anyacég megfelelő területének munkatársaihoz, egyedi esetben speciális szolgáltatónkhoz, ahol pénzügyi-, jogi-, pszichológiai szakemberek állnak rendelkezésünkre a nap 24 órájában.

A személyes törődést jelentő rendszer működtetése mellett természetesen évente egyszer online engagement surveyt is készítünk, a két megoldás nem zárja ki, kifejezetten erősíti egymást.

Tényleg törődünk! De vajon mit érünk el ezzel?

Míg a „Feláldozhatók” vagy „Mission Impossible” filmekben a cselekmény főhősei magukra vannak utalva, és a még a miniszter is tagadja, hogy tudott az akcióról, ha bármi balul sülne el, addig a való életben fontos a háttértámogatás és a felelősségvállalás. Ez alapozza meg ugyanis a bizalmat, azt az érzetet, hogy tudok kihez fordulni, „megfelelő védőháló van alattam”.

A munkatársainktól érkezett visszajelzések alapján az egyénre szabott támogatás növelte elégedettségüket, biztonságérzetet ad számukra, végeredményben pedig stabilabb működést jelent, ami mindenképpen kiszámíthatóbb a kölcsönvevő megbízóinknak.

„Mi másként gondolunk az IT munkaerő-kölcsönzésre”