Skip to main content

A munkaerő-kölcsönzés a fizikai munkakörökben alkalmazott foglalkoztatási formaként vonult be a köztudatba, azonban előnyeit felismerve ma már a fehér galléros munkakörökben is jellemző. Az IT munkaerő-piacon az utóbbi években jelentősen megnőtt mozgást a cégek nehezen tudják saját erőforrással lekövetni, a belső szakemberigényt folyamatosan kielégíteni. Mindezek ismeretében nem meglepő, hogy IT területen egyre többen szervezik ki a recruitment- és munkaügyi feladatokat munkaerő-kölcsönzőkhöz, a tapasztalatok pedig pozitívak.

A foglalkoztatással kapcsolatos teendők számtalan módon rónak terhet egy-egy vállalkozásra, különösen annak menedzsmentjére. A munkavállalók toborzása, kiválasztása már önmagában is időigényes folyamat, azt követően pedig a foglalkoztatásukkal kapcsolatban számos egyszeri és rendszeres adminisztrációs terhet kell teljesíteni. Bevallásokat kell készíteni, kezelni kell az alkalmazottak ügyes-bajos dolgait a Cafeteria igényléstől kezdve a munkabér-előlegekig, a betegségek adminisztrációjától az egyéb juttatásokig. E teendőket szigorú jogszabályok és folyamatosan változó rendeletek „erdeje” szabályozza, a szabályok között pedig elég könnyű eltévedni. A jogszabályoknak való megfelelés komoly és sokrétű szakmai felkészültséget, naprakész ismereteket kíván.

Fordítson több figyelmet a cég főtevékenységére!

Magyarországon ma még kevesen gondolnak rá, de más, hasonlóan túlszabályozott területekhez, például a könyveléshez hasonlóan a munkaügyi feladatok is kiszervezhetők annak érdekében, hogy a vállalkozás több erőforrást fordíthasson a fő-, bevételt termelő tevékenységére. Ez a megoldás növeli a vállalkozás hatékonyságát, az emberi erőforrások kezelése pedig biztosan szakszerű kezekben lesz.

Az időben változó erőforrásigény biztosítása leghatékonyabban munkaerő-kölcsönzés révén valósítható meg. Ha ezt az utat választja a menedzsment, akkor az erőforrásgazdálkodás teljes vertikuma, komplett feladatköre ezzel foglalkozó, speciális felkészültséggel rendelkező szakmai csapathoz kerül. Ez a döntés tetemes erőforrást szabadít fel a tényleges foglalkoztatónál, akinek csupán a munkavállalók irányításával kell a továbbiakban foglalkoznia. Ez a foglalkoztatási forma akkor is kiváló megoldás lehet, ha ugyan a munkamennyiség nem csökken egy adott cégben, de más körülmények miatt a szervezetben „hiring freeze” van az alkalmazotti állományra.

Hatékony megoldás az IT szakember hiányra/pótlásra

Az utóbbi pár évben egyre több IT pozíció kiírása jelent meg a hazai munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégeknél. De miért történt ez a fordulat, ha eddig az IT szektorban nem volt ez jellemző?

Erre a válasz többrétű. Részben az IT piacon elmúlt években tapasztalt robbanásszerű bérigény-növekedés nehéz helyzetbe hozta a vállalkozásokat. Az IT szakembereknek számos lehetősége adódott a jobbnál-jobb állásajánlatok elfogadására, mely fluktuációt hozott és kiszámíthatatlanná, instabillá tette a cégek humánerőforrás-gazdálkodását. Mindemellett a világjárvány, a gazdasági folyamatok, de akár a fegyveres konfliktusok is hatással vannak egy adott cég értékesítésére, terjeszkedésére, mely nyilván kihatással van az erőforrás-gazdálkodásra is. Ezekre a szituációkra mind-mind választ keres egy adott szervezet, és a leghatékonyabb megoldást szeretné választani.

A hazai vállalkozások, köztük fejlesztési központok, a bank- és telekommunikációs szektor is kezdik felismerni a munkaerő-kölcsönzés előnyeit. Létszám-stop van, de valahogy mégis üzemeltetni kell az IT szolgáltatásokat, folytatni kell a megkezdett fejlesztéseket, hiszen nem hagyhatják, hogy a konkurencia teret nyerjen.

A kölcsönzött munkaerő kiválasztása során a bérbeadó cég számos dologban segíti a bérbevevő szervezetet, de a végső szó mindig a bérbevevőé. Jellemzően a kölcsönzött munkaerő integrációja egyszerű, hiszen a belső munkatársakkal együtt dolgoznak, őket is azonos jogok illetik meg. Arra is számos példát láttunk már, hogy bizonyos idő elteltével, bizonyos feltételek mellett a kölcsönzött munkaerőt az adott szervezet átveszi a kölcsönző cégtől, így egy általa kipróbált, bevált szakemberrel bővítheti állományát.

Mindezek alapján tehát nem meglepő a munkaerő-kölcsönzés térhódítása az IT piacon.