Skip to main content

Lassan már nem telik el úgy nap, hogy ne jönne valamilyen negatív hír az IT-piacról, ennek hatása pedig egyre inkább mérhető az IT szektorban dolgozó IT- és HR szakemberek hétköznapi frusztráltságában. De milyen válság zajlik tulajdonképpen, és hova vezethet ez a korábbi években dübörgő IT munkaerő-kölcsönzési piacon?

Az informatikai ipart érintő válság nem most kezdődött!

De még csak nem is itthon, a jelenség világméretű. Egyre több cikk latolgatja, hogyan nőtt óriásira a COVID alatt a technológiai cégek iránti kereslet, melynek hatásait mindannyian éreztük: elszálló notebook- és IT eszközárak, a semmiből hatalmasat növő startup cégek, vagy az IT bérek hihetetlen emelkedése. Ma már azt a bért kéri egy junior, amit 2-3 éve még egy medior, és azt a fizetést kéri egy medior, amit ugyanekkor egy senior IT szakember. Elképesztő tempóban változott a munkaerőpiac, a munkáltatók és a HR-s szakemberek is csak kapkodták a fejüket, azt kérdezgetve, hogy „vajon hol van ennek a vége”.

Talán éppen itt és most!

Az amerikai technológiai szektorban már 2023-ban hatalmas változás kezdődött, IT szakemberek százezreit bocsátották el olyan neves cégek, mint az Apple, a Google, a Meta, az Amazon, a Microsoft, az Nvidia, a Tesla (utóbbiakra gyakran hivatkoznak a „Magnificent Seven” -ként), vagy éppen az Ericsson, hogy csak néhányat említsünk a legnagyobb elbocsátások hírei közül. Látszólag még nincs vége, hiszen az idei első negyedévben is több tízezernél jár az elbocsátások száma. Az informatikai piacra frissen kikerült szakemberek pedig a munkaerő-kölcsönzés piacának is új lendületet adhatnak.

Mi sem kerülhettük el!

Már 2023 őszétől érződött az átrendeződés a hazai IT munkaerőpiacon. Egyre kevesebb nyitott pozíciót kínáltak a munkáltatók, létszámstopot hirdetett számtalan vállalat, és az IT szolgáltatók sales szakemberei is egyre nehezebben nyitottak új pozíciókat az óvatos ügyfelek miatt. A bizalmatlanság érezhetően jelen van még ma is, ezért a nagyobb vállalatok új gyakorlata, hogy a teljes projektek kiszervezése előtt a klasszikus T&M munkaerő-kiszervezésben gondolkodnak, hogy felmérhessék egy IT cég in-house kvalitásait.

Aztán sorra jöttek a hírek: a GreenFox még decemberben jelentette be, majd a CodeBerry februárban közölte, hogy végleg bezárnak, ezzel a juniorképzés egy jelentős szegmense esett ki a haza IT szektorban. Ahogy a Greenfox fogalmaz a tavaly decemberi közleményében: a magas infláció és a folyamatosan változó gazdasági körülmények olyan pénzügyi helyzetbe sodorták a vállalkozást, amelyet a tulajdonosok úgy értékeltek, hogy már nem fenntartható. A CodeBerry hasonlóan pénzügyi kihívásokkal indokolta idei bezárásukat.

Mit látott ebből a HR-szakember?

Egyre több zöld keret jelenik meg a LinkedIn profilképek körül: „Open to work”. Majd egyre könnyebb volt megszólítani a jelölteket, és hamar érkeztek a frissített CV-k a még meglévő keresésekre. Az is feltűnhetett, hogy esetenként ugyanaz volt az utolsó munkahelye a jelöltek egy számottevő részének, vagy ugyanabból a vidéki városból volt több pályázó. Barátainktól, ismerőseinktől is jött néhány CV pozíció nélkül is, hogy segítsünk feleségének, férjének, barátjának, ha látunk valamit, szóljunk. Komoly szakmai múlttal rendelkező managerek keresték új helyüket, sokat látott project managerek, üzleti elemzők, scrum masterek, szoftverfejlesztők, tesztelők, a sor szinte végeláthatatlan.

Egyértelmű, hogy hozzánk is begyűrűzött a „karcsúsítás”!

Várható-e markáns változás?

Persze, mondhatnánk rá anélkül, hogy tudnánk mire is mondjuk, mert ilyen kihívásokkal teli időszak mindig hoz valami fordulatot. Ami látszik, hogy megfordult a kereslet-kínálat. Míg az elmúlt években sarkítva, de 5 pozícióra jutott 1-1 jelölt, addig most 1-1 pozícióra jut 5 jelölt, vagy még több, ez pedig a munkaerő közvetítő cégeknek is hatalmas lehetőséget jelent ügyfeleik megnövekedett igényeinek minőségi kiszolgálására.

Nem könnyű most elhelyezkedni az IT szakma bizonyos területein. Az azért még látszik, hogy a jelöltek szeretnék a korábbi bérüket szinten tartani, esetenként még emelnék is szívük szerint, de a kialakult verseny gyorsan szembesíti őket a valósággal. Engedni kell! Már látszódnak arra utaló jelek, hogy a jelöltek hajlandóságot mutatnak, hogy lejjebb adják igényeiket. Az életvitelt, a hitelt fizetni kell, kevesen tehetik meg, hogy kivárjanak. Megint a munkaadók diktálhatnak.

Látszik azonban még valami. Míg korábban divat volt a szerződéses, ún. „beszámlázós” jogviszony, ez a mai viszonyok mellett igencsak kockázatos formává vált. Egyre több jelölt gondolkodik bejelentett munkaviszonyban, a biztonság felértékelődött.

Mi jön most, „hét szűk esztendő?”

Bizakodunk, hogy a bibliai hasonlatnál azért jobb a helyzet a munkaerő-kölcsönzési piacon, de nem szeretnénk találgatásokba bocsátkozni. Figyelünk, elemzünk és követjük az eseményeket. A munkáltatók számára IT szakembereket biztosítunk a különböző időtávban felmerülő feladataik megoldására. A fent említett körülmények miatt felszabadult IT munkavállalóknak pedig változatos lehetőségeket kínálunk Magyarország vezető kis-, közép- és nagyvállalatainál. Ápoljuk a kapcsolatot megrendelőinkkel és a jelöltekkel, igyekszünk mindkét felet hasznos tanácsokkal ellátni, segíteni, valamint megőrizni, vagy akár tovább emelni a HR szakma hitelességét.