Skip to main content

„Az a munkahely, ahol a mindennapi kihívások közben lehetőség van nevetésre és viccelődésre, sokkal örömtelibb, kreatívabb hely, ahol feltöltődhetsz energiával” – véli dr. Robin Youngson szervezetfejlesztési specialista. A nemzetközi szinten elismert szaktekintélynek számító WHO-tanácsadó véleményét az UC Hire Lab munkaerő-kölcsönzési tevékenységében is magunkénak valljuk, a munkahelyi egészség világnapjához kapcsolódva pedig számunkra is fontos megosztani, hogy szerintünk melyek az igazán jó munkahelyek legfőbb ismérvei 2024-ben.

Már nem csak a startupoknál van csocsóasztal

A téma fontosságát jelzi, hogy a munkahelyi jóllét már nem csupán a 21. századi, trendi cégek – jellemzően IT-vállalatok, startupok és nyugati központú multik – mindennapjaiban kap kiemelt figyelmet, hanem kormányzati szereplők is egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak neki. A népegészségügyi központ (NNGYK) például konkrét ajánlásokat ad a cégeknek a munkahelyi egészségfejlesztéssel kapcsolatban, hiszen – mint fogalmaznak – a munkáltatók aktívan segíthetik munkavállalóikat az egészségesebb életmód elérésében.

Nem kérdés, hogy a munka és a magánélet közötti egyensúly megtalálása és megtartása kiemelten fontos a jólléthez, ugyanakkor az sem mindegy, hogy magához a munkavégzéshez milyen feltételeket, milyen körülményeket biztosítanak a cégek. „Az UC Hire Lab-nél a munkaerő-kölcsönzéskor úgy tapasztaljuk, hogy a munkabér mellett a munkahelyi légkör évről évre fontosabb szempont a dolgozók számára, és a rendszeres engagement felmérés során az elégedettségi mutatók igazolják, hogy eredményesek cégünk ez irányú tevékenységei. Örömmel látjuk, hogy partnereink is kiemelten kezelik a kérdést, és ma már nem csak a menő startupoknál van a munkahelyi jóllét szimbólumává vált csocsóasztal” – mondja Melovits László, az UC Hire Lab ügyvezetője.

A legfontosabb munkavállalói igények 2024-ben

A munkavállalói igények drasztikus újragondolásának időszakát éljük világszerte. A munkaadóknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a kihívásokhoz, hogy vonzóak maradjanak a tehetségek számára, és elősegítsék munkatársaik hosszú távú elköteleződését. Az állandóan változó munkaerőpiaci dinamikákat követve – természetesen az anyagi megbecsülésen túl – három fő területet érdemes megemlíteni:

  • a cég és a dolgozó számára kölcsönösen megfelelő munkarend,
  • a munkahelyi körülmények
  • és a munkához szükséges technológiai háttér kérdését.

A munkavállalók ma már nem csak a távmunka lehetőségét értékelik, hanem az olyan munkaidő-beosztást is, amely lehetővé teszi számukra a munka és a magánélet harmonikus egyensúlyát. A munkahelyi jóllét kiemelt szerepet kap: a munkavállalók elvárják, hogy a munkahely ne csak a feladatok elvégzésének helyszíne legyen, hanem egy olyan támogató, kellemes közeg is egyben, ahol a mentális, fizikai és érzelmi jóllétüket is szem előtt tartják. A Covid-járvány okozta digitalizációs robbanás nyomán a technológiai integráció egyre nagyobb hangsúlyt kap: a munkavállalók joggal várják, hogy a cégek modern eszközökkel és hatékony rendszerekkel támogassák a produktivitást és elősegítsék a fizikai határok nélküli együttműködést a szervezeten belül, illetve azon kívül, a partnerekkel (ügyfelekkel) is.

Jöhetnek a példák? Az UC Hire Lab-nél így csináljuk!

„Dolgozóink és partnereink az elmúlt több mint 20 évben tapasztalhatták, hogy a United Consultnál a munkavállalói jóllét nem csupán egy HR-stratégiai elem, hanem a vállalati kultúránk alapköve. Tudjuk, hogy az elégedett és egészséges dolgozók a legproduktívabbak, ezért komplex programokkal és szolgáltatásokkal támogatjuk őket mindennapjaikban, és ez a partnereinknél tevékenykedő kollégákra is igaz” – meséli tovább Melovits László.

A munkaerő-kölcsönzésben résztvevő kollégáink mentális és lelki egészsége kiemelt figyelmet kap a szervezetben: a rendelkezésükre álló integrált támogatási rendszer garanciát jelent arra, hogy szükség esetén bármikor, bárhonnan, anonim módon hozzáférjenek a szükséges támogató szolgáltatásokhoz. Rendszeresen szervezünk kommunikációs és egyéb soft skill tréningeket, hogy fejlesszük munkatársaink képességeit a stresszkezelés, a mentális egészség megőrzése és a kiégés megelőzése terén is. Kollégáink életét, jóllétét és fejlődését személyre szabott „one-on-one” beszélgetések formájában is folyamatosan nyomon követjük, így időben felismerjük, ha valakinek segítségre van szüksége.

United Consult iroda – BudaPart

A csapatszellem erősítését szolgálják a cégcsoport nyaralójába, a KUCkóba szervezett programjaink és egyéb elvonulásaink is. Ilyenkor a kollégák közötti szakmai és baráti kapcsolatok is erősödnek. Utóbbi már csak azért is lényeges, mert úgy tapasztaljuk, hogy az UC-nál a munkahelyi és a magánéleti közösségek gyakran fedik egymást, azaz egy igazán összetartó társaság alakult ki. Cégünknél hibrid munkavégzésben dolgozunk, jellemzően az ügyfélprojektek és az egyén igényeire szabott a bejárás, valamint az otthoni munkavégzéshez ergonómiai tanácsokat is adunk kollégáinknak. Munkatársaink az ügyfél irodái mellett, a cégcsoport modern, központi irodáját is használhatják, mely tovább fokozza a társas kapcsolatok erősítését.

Dolgozóink testi egészsége közös érdekünk. A MoveUC névre keresztelt programunk igazán sportos közösséggé kovácsolja csapatunkat, többen részt vesznek például az Ultrabalatonon, jó hangulatú közös kerékpározások és túrák ösztönzik a kollégákat a rendszeres mozgásra. Szerdánként gyümölcsnapot tartunk, a foglalkozás-egészségügyi csomagunk pedig az előírtnál bővebb szolgáltatásokat kínál munkatársainknak.

Miért különleges terület a munkaerő-kölcsönzés?

Elsősorban azért, mert rossz esetben a dolgozó úgy érezheti, hogy egyszerre több céghez is tartozik, miközben valójában sehol sincs igazán otthon. Az UC Hire Lab-nél azonban arra törekszünk, hogy kollégáink az UC-közösség tagjaként baráti, támogató hátteret kapjanak a munkájukhoz, amihez partnereink ideális munkakörülményeket biztosítanak. Fontos számunkra, hogy munkatársaink hosszú távon is velünk maradjanak, elkerülve a gyakori munkahelyváltást, amely az ágazatban sajnos nem ritka.

A korábban felsorolt törekvéseink nem csupán a munkavállalók mentális és érzelmi jóllétét szolgálják, hanem a kölcsönbevevő partnercégek számára is előnyösek. Kollégáink fizikailag és mentálisan is csúcsformában segíthetik őket üzleti céljaik elérésében, sőt, náluk is hozzájárulhatnak a pozitív munkahelyi légkör kialakításához. A foglalkozás-egészségügyi és alkalmassági vizsgálatok terén is segítséget nyújtunk: bár mindez hagyományosan a partnereink – vagyis a kölcsönbevevők – feladata lenne, cégünk vállalja e kötelezettségeket azért, hogy munkatársaink a törvényi előírásoknál is alaposabb egészségügyi ellátásban részesüljenek.

Összességében elmondhatjuk: nálunk a munkavállalói jóllét nem csupán egy trendi fogalom, amit a mostanihoz hasonló világnapok alkalmából emlegetni érdemes, hanem egy olyan, a mindennapjainkra jellemző gyakorlat, amely folyamatosan formálódik és fejlődik, hogy az UC Hire Lab mindenben megfeleljen a változó munkaerőpiaci igényeknek és a dolgozói elvárásoknak. Hisszük és tudjuk, hogy a cégünk által nyújtott támogatás, illetve a közösségi szellem olyan alapokat teremt, amelyek lehetővé teszik minden munkatársunk számára, hogy a legjobb formájukat hozhassák mind a munkahelyen, mind partnereink szolgálatában, mind pedig a magánéletben.